Våga kalla dig feminist!

Publicerat 2013-12-03 klockan 19:09:10. | Kategori: Mest text

Det här är ännu en skoluppgift jag publicerar på bloggen, denna gång för att jag tycker att det här är så viktigt. Vi fick i uppgift att skriva en argumenterande text och sedan även framföra ett tal som är gjort utifrån texten, och mitt val av ämne var ganska självklart: feminism. Har ändrat en sak i texten, men annars är det samma ord som jag lämnade in till min lärare, precis som i kursen Fotografisk Bild som förra inlägget tillhörde. Jag har alltså försökt förklara feminism och vad det betyder, för alla och för mig. Till er som tar er tid att läsa min text: tack. 
 

”Feministäckel” ”Jävla feminist!” ”Vadå, är du feminist eller?”, det här är exempel på uttryck som folk använder för att trycka ner och förödmjuka människor när de argumenterar för kvinnors rättigheter eller jämställdhet. Ordet ”feminist” används som någonting fult och negativt, någonting man inte vill vara. Fördomarna om feminism ute i samhället är grava. Om man går in i en vanlig skolklass på högstadiet eller gymnasiet och frågar ”vilka härinne är feminister?” så skulle nog inte många våga påstå sig vara det, och de allra flesta skulle nog inte ens veta vad feminism står för. Och jag undrar, varför är det så?

 

Patriarkatet. Smaka på ordet,  hur låter det? Och vad betyder det? Enligt NE.se är ett patriarkat en ”allmänt samhällsvetenskaplig benämning på sociala system inom vilka kvinnor är underordnade män”. Ett patriarkat är alltså ett samhälle där män styr, och kvinnor är under förtryck. Nu ska jag avslöja en sak för er, som kan vara väldigt chockerande: vi lever i ett patriarkat. Tecken på ett patriarkat kan enligt NE vara följande: ”män har t.ex. ofta högre lön än kvinnor för samma arbete” och ”Även våldtäkt, pornografi, kvinnlig prostitution o.d. kan ses som former av manligt förtryck och effekter av en patriarkalisk struktur”. Känner vi igen detta i vårat samhälle? Svar ja.

 

Och vad är nu en feminist? Detta nedvärderande ord, det där man inte vill kallas, vad betyder det? En feminist är en människa som ser förtrycket mot kvinnan, som ser  ojämställdheten i samhället, som ser patriarkatet. En feminist är någon som tycker att det här är fel, som tycker att alla människor är lika mycket värda. Låter det här konstigt? Låter feminism farlig, hemsk och vedervärdig? Svar nej, och det tror jag att de flesta tycker. Alla tycker vi  väl att män och kvinnor ska leva på samma villkor och ha samma rättigheter? Det borde vara lika självklart att jobba för feminism som att jobba för antirasism och hbtq-personers rättigheter. För vi är alla lika mycket värda.

 

Det finns som sagt många människor som inte vet vad feminism innebär, utan har en felaktig uppfattning om det. Många motsätter sig det och vill inte kalla sig feminister. För feminister är ju sådana där orakade, arga manshatare. Okej, låt oss nu bemöta dessa argument: Orakade? Det är väl upp till var och en om man vill raka sig eller inte, och det behöver inte ha någonting alls med att göra vad man har för uppfattning om människors lika värde. Arga? Det är väl klart att det finns en ilska hos feminister! Skulle förtryckta människor gå omkring och vara glada för att de ses som mindre värda, svagare och sämre? Är man glad om man ser ett strukturellt förtryck? Nej, jag tror inte det.

 

Och nu till den största fördomen av de alla: manshatare. Jag vill klart och tydligt säga att NEJ, feminister är inte manshatare. Jag skrev ju tydligt här ovan att feminister är för alla människors lika värde, oavsett om man är man eller kvinna. Men det finns en klyfta i samhället som skiljer män och kvinnor åt, eller hur? Som trycker ner kvinnorna lite, i jämförelse med männen? Det finns liksom inpräntat i många människors huvuden, tack vare patriarkatet, att män och kvinnor förväntas bete sig på speciella sätt. Och så finns där en sådan respektlöshet, någonting som tror sig kan ge män rätt att behandla kvinnor som de vill, som kallas sexism. Sexismen tror sig ge män rätten över kvinnors kroppar och rätten att bestämma över deras egna viljor. Många vill inte se det här men det är så det är, annars skulle sådant som exempelvis våldtäkter inte förekomma.

 

Vi vet alltså att det finns en negativ skillnad mellan kvinnor och män, och då är det väl självklart att man vill kämpa för kvinnans rättigheter, för att hon ska bemötas med lika mycket respekt och förtroende som mannen? Därför kallas feminism för just feminism, för man vill kämpa för kvinnornas rättigheter, så att vi ska få ett jämlikt samhälle. Det är inte manshat, det är logik.

 

I debattartikeln ”Hatet mot feminister växer” som publicerades i Dagens Nyheter 2012-02-22 skriver Anna-Klara Bratt någonting väldigt klokt angående det här att väcka folks reaktioner och visa hur saker och ting är så att man kan göra någonting åt det. ”Men för att väcka dessa reaktioner måste man utmana det rådande samhällsklimatet – inte spela med” skriver Bratt, och det är så rätt! Vi kan inte gå omkring i samma mönster och följa patriarkatets lagar som vi gjort så väldigt, väldigt länge. För att få en förändring måste vi gå emot strömmen, och som detta citat av okänd författare så fläckfritt beskriver det ”Gör det som är rätt, inte det som är lätt”. 

 

En annan myt om feminism är att den bara är för kvinnor. Detta är fel. Självklart kan män vara feminister! Alla som anser att män och kvinnor är lika mycket värda och som är beredda att kämpa för detta är feminister, oavsett kön!

 

Det bästa som jag läst angående feminism måste vara ett blogginlägg skrivet av en tjej som heter Emma Watson (och nej, då menar jag inte den brittiska skådespelerskan). Jag kan inte gå in på detaljer och kommentera allt hon skrivit, för det har jag inte utrymme för, men det hon skrivit är så oerhört bra och det beskriver det förtryck som flickor och kvinnor möter i sin vardag, i alla åldrar. Watson skriver bland annat att ”Att vi aldrig någonsin fått veta vad ordet feminism betyder genom skolan så att unga tjejer och killar idag tror att det är manshatare med skeva åsikter, och då tar avstånd istället för att sätta sig in och engagera sig”.

 

Självklart skapas det fördomar när ingen talar om för en vad någonting faktiskt betyder. Utan utbildning så skapas inget bra samhälle. Och detta gäller självklart inte bara området feminism, utan även rasism och homofobi till exempel. Man måste lära sig, tänka efter och ta ansvar för sina handlingar. Medmänsklighet och kärlek människor emellan måste ta död på allt hat man möter i dagens samhälle. Vi måste stå upp för respekt, värme och mod i tider som är så nedvärderande, kalla och fega.  

 

Avslutningsvis så skulle jag vilja fråga dig, kära läsare; är du feminist? Jag tror, jag nästan vet, att du är det. Och att om du skulle kalla dig för det, och inte skygga för begreppet eller falla för grupptryck och förvånade, oförstående och arga miner, så är vi på väg att få ett mycket bättre samhälle. Faktum är att om jag bara har fått dig att tänka, och ifrågasätta dina egna värderingar med den här texten, så är jag nöjd. Och om jag ska ge dig ett råd, så är det att du ska våga kalla dig feminist.

 

 
 

Kommentarer
Linnea

Svar: Ja det är mycket bättre nu! :)
Hoppas att din vecka varit bra hittills!
Kram!

Postat 2013-12-04 klockan 10:12:11.
Blogg/hemsideadress:http://erne.blogg.se
_______________________________________________________________________________________

Kommentera gärna, men snälla tänk på detta:

➦ Jag svarar inte på kommentarer som "Allt bra? Händer i veckan? Kika gärna in på min blogg!" osv, så inget sådant eller reklam för den egna bloggen, tack.

➦ Jag gör inga bloglovinbyten.

➦ Nolltolerans mot kränkande kommentarer.
_______________________________________________________________________________________

Ditt namn:
Kom ihåg dina uppgifter?

Din mailadress (bara synlig för Ellinor):


Din blogg/hemsideadress:


Vad har du på hjärtat?


Trackback